2012. június 5., kedd

Rajnai Lencsés Zsolt: Modern sztoikus kiáltvány!

Olyan sok előember rohangál ebben a félresikeredett világban. És nem tudják, hogy Embernek lenni mit jelent…
Az embert az állattól az értelme és erkölcsi érzéke különbözteti meg. Az, hogy van lelkiismerete.

Kaparni az életért mindenáron? Minek? Hisz a halál úgyis elragad. Ez közös: hogy a halál elragad. Ám amiben más lehetsz, mint a sok előember, hogy amíg élsz, Ember maradsz, így nagybetűvel írva! Látod?  “Ember”.

Mert nem taposol, nem tülekszel, nem használod ki embertársaidat, különben egy napon arra ébredsz, hogy, mikor hajótörést szenvedsz másodmagaddal egy lakatlan szigeten, mikor elfogy az élelem, éjjel elvágod annak a torkát akit szeretsz, és kimetszed a szívét, és a túlélés nevében felfalod, csak azért, hogy 3 héttel tovább élj!

Higgy nekem, ha ma aljas vagy “kicsiben”, akkor, ha a szükség úgy hozza, aljas leszel “nagyban is”… És kérdem én: minek?
Azért a pár hétért, hónapért, évért megéri, ami még hátra van? Hiszen úgyis csak azt az egy nyomorult pillanatot birtoklod amit éppen élsz, és a múltban leélt éveidet nem adod össze, és nem kapod vissza abban az egy véges pillanatban! És a halál elragad majd téged is, bármikor e nyomorult
pillanatból! Hát megéri állatnak és előembernek lenni és maradni?

Ha értesz nem kell tovább magyaráznom… ha nem értesz, hiába is magyaráznám jobban…

Ha egyetértesz velem, méltó vagy e nemes cím viselésére: “Ember”, ha nem értesz egyet, – menthetetlen vagy.

Hiába is magyaráznám József Attila két hexameterét, csak az első sorát értenéd:

“Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

Ha nem értesz egyet a fentiekkel, te már másképp szocializálódtál. A pszichológusok és az ezoterikus szemfényvesztők teli beszélték egoista marhaságokkal a fejedet. És csak az első sort érted: “mért legyek én jó, ha úgyis meg kell halnom? Hm? Miért? Más is rossz! Hozzám se jó senki!” és a másodikat fel nem fogod: “miért ne legyek jó, ha úgyis meg kell halnom?”

Lásd én most elmagyarázom: a sírba úgyse viszed magaddal amit összeloptál, összeharácsoltál. Mész a bankárok, az uzsorások, az ügyvédek, a csalók a tolvajok, a médiaguruk, a karrieristák és a szélhámosok után. De ha jó vagy, legalább elmondhatod és átélheted, hogy nem éltél hiába! Hogy érték vagy, mert az árral szembe mentél, még ha nehéz is volt! És ez megérte, mert Ember maradtál mindenáron!

A halál közös. Mindenkire vár. Ebben nincs különbség ember és Ember között. De hogy hogyan élsz, abban van. Abban nagyon is van!!

Hát ne az élethez ragaszkodj mindenáron, hanem ahhoz, hogy Ember maradj!

Ne belezd ki embertársadat, ne fald fel a szívét, inkább halj meg, ha csak ilyen áron élhetsz! Mert ez szép halál, és oly’ keveseknek adatik meg!

Te légy különleges, és ha van Isten azt gondolja majd: volt értelme Embert teremteni! Ha meg nincs, akkor úgy élsz és halsz meg, amire Isten is büszke lenne, ha létezne…

Ez nem kevés, hanem a legtöbb!

2011.07.08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése