2012. június 5., kedd

Rajnai Lencsés Zsolt: Aforizmák (szerelem) (1-10)

1. A szerelem, a művészet, az imádat, a költészet és az istenhit mind egy tőről fakad. Lelkünk földön túli fenségéből, életen túli reménységéből.

2. A szerelem magának akarja a másik lényét, teljességét, minden rezdülését. Mert a szerelem az egész embert akarja, kéri, követeli! A szerelem az önzés és a jóság finom férce: birtokvágy és áldozatkészség. Akarni mindent adni és elvenni. Szenvedély és égi tisztaság különös egyensúlya, párhuzama és háborúja. A szerelem, – mozgás. Erők egymásnak feszülése és egymáshoz
simulása. És halál is, mert a szeretet vagy a pusztulás útkészítése.

3. A szerelem első jele, hogy fáj a másik hiánya.

4. A szerelem édes illúzió. Lelkünkben egy saját ideált hordozunk, s keresünk valakit akiben ez a szép kép visszatükröződik. Hamar rájövünk, hogy a kép és az ember között különbség van, s minél mélyebb, árnyaltabb a lelkünk, annál jobban látjuk a különbséget. Ilyenkor három dolog történhet. (1) Egymással viaskodás, (2) szakítás, vagy (3) szeretet. Mindhárom fájdalmas, de másképp. Az első táplálja, ám hosszútávon felemészti a szerelmet, a második felszámolja, a harmadik átformálja azt. De a harmadik jobb emberré is tesz, és ebben lehet a szerelem értéke. Ha elvezet a szeretethez, ami – hosszú és fáradságos úton – visszavezet saját ideálunk gyakorlati megvalósításához. Mindez persze rengeteg háború, szenvedély, vadság és szelídség, ölelés, szenvedés, áldozat és erotika gyönyör-gyötrelmes indái között.


5. Néha úgy érezzük, hogy a szerelem és a boldogság közé majdnem egyenlőségjelet lehet tenni.

6. Házasság: örökre vállalak mert szeretlek. Élettársi viszony: bútorozzunk össze, amíg nem találunk egy jobb partit.

7. Drágább az igazgyöngy az olcsó másolatnál. De százszor inkább a jó házasság az alkalmi szerelemnél.

8. Ébredtem, s eszembe jutottál.
Jártamban-keltemben a szívemben voltál.
Ha tudnád, ha tudnád, milyen szép voltál!

9. A szerelem esendő. Törékeny. Óvni és félteni kell.

10. Álmomban és szerelmemben nincs lehetetlenség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése